Zzp’er worden is voor de meeste mensen een erg grote en spannende stap. Juist daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet regelen voordat je gaat starten als zzp’er. We helpen je graag op weg met dit stappenplan.
1. Begin bij het begin: de voorbereiding
Je besluit waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag om te gaan werken als zzp, dus jouw businessplan kan je ook niet halsoverkop in elkaar zetten. Een goede voorbereiding is een must. Maak daarom een plan voor jouw bedrijf waarin je duidelijk voor jezelf op papier zet wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en waarom je dat gaat doen.
In dit plan zet je ook zaken zoals budget, planning en benodigdheden op papier. Kijk daarbij ook naar eventuele vergunningen en papieren die je nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld voor het opzetten van een cosmeticalijn je te houden aan allerlei richtlijnen en wanneer je gaat werken in de cateringbranche moet je een aantal certificaten behalen. Hou er dus rekening mee dat je niet altijd direct kunt starten als zzp’er. Denk trouwens ook alvast na over hoe jouw onderneming gaat heten en hoe jouw branding eruit komt te zien. Dit gaat je later een hoop tijd schelen.
2. In geval van nood
Wanneer je gaat werken als zzp dan vallen er een hoop zekerheden weg. Zo ben je niet langer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bouw je geen pensioen op. Maar ook bedrijfsaansprakelijkheid en rechtsbijstand zijn zaken waar je nu niet meer automatisch voor verzekerd bent. Hier kun je je echter wel voor verzekeren, maar dit ligt geheel in jouw handen. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed voorbereid op de risico’s die je als zzp’er hebt en overweeg voor jezelf of je wel of geen verzekering afsluit.
3. Bepaal je tarief
Je werkt natuurlijk niet voor niks, maar voor hoeveel werk je dan wel? Het bepalen van je tarief kan soms lastig zijn. Veel beginnende zzp’ers weten vaak nog niet goed hoeveel ze waard zijn. Ook als je al jaren ervaring hebt in de branche waarin je gaat werken, kan het lastig zijn om de waarde van jouw diensten te bepalen. Of je nu gaat werken met een uurtarief of een vast tarief per dienst, alleen jij kan bepalen wat je nodig hebt om maandelijks rond te kunnen komen. Neem hier niet alleen jouw reguliere vaste lasten in mee, maar bereken ook hoeveel je kwijt bent aan onkosten, verzekeringen, spaarpotjes en vrijetijdsbestedingen. Want het is mooi als je rond kunt komen, maar je moet ook geld overhouden voor andere dingen. Naast het berekenen van jouw vaste lasten, kun je jouw tarief ook aanpassen aan de hand van de hoeveelheid kennis en ervaring die je hebt. Maar maak je geen zorgen, je kunt tarief altijd later nog aanpassen als je al wat langer bezig bent. Uiteindelijk gaat het erom dat je een tarief kiest waar je achter staat.
4. Schrijf je in bij de KVK
Ervan uitgaande dat je niet zwart gaat werken, zul je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Hier sta je dan geregistreerd als ondernemer onder een handelsnaam. Je hebt hierbij keuze uit verschillende bedrijfsvormen. De meeste zzp’ers starten als een eenmanszaak, maar in sommige gevallen is een besloten vennootschap (bv) een betere optie. Lees jezelf hier goed over in om te bepalen wat het beste past bij jouw bedrijfsplan.
Daarnaast krijg je te maken met de belastingdienst. Of je een ondernemer bent voor de belastingdienst hangt af van je situatie. Hiervoor kun je het beste informeren bij de website van de KVK. In de meeste gevallen zul je echter gewoon belasting af moeten dragen net als ieder ander. In sommige gevallen kun je wel in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR), dan hoef je geen belasting af te dragen, maar kan je het ook niet terugvragen. Wil je meer weten over het inschrijfprocess bij de KVK? Lees dan onze blog.
5. Je branding
Als je gaat starten als zzp is het belangrijk dat je jouw bedrijf en jezelf goed neerzet. Daar hoort natuurlijk een website bij. Mensen moeten jou weten te vinden en wanneer zij jou vinden, willen ze weten wat je te bieden hebt. Bij de KVK heb je een bedrijfsnaam geregistreerd, dus nu is het tijd om een domeinnaam te registreren. Er zijn vele hostingpartijen waarbij je terecht kunt en vele platformen om een website op te bouwen. Is een website maken niks voor jou? Dan kun je dit natuurlijk altijd uitbesteden. Naast een website zul je dingen zoals een logo, visitekaartjes en eventueel ander drukwerk nodig hebben. Jouw branding is het eerste wat mensen zullen zien als ze je tegenkomen, zowel online als in het echt. Je kunt maar één eerste indruk achterlaten, dus zorg ervoor dat het een goede is.
6. De administratie
Tenzij je een zzp boekhouder wordt, is de boekhouding voor velen een doorn in het oog. Je kunt proberen het zelf te doen, maar dit is afhankelijk van jouw kennen en kunnen. Heb je een bedrijf waarbij de boekhouding vrij simpel is? Dan kun je een poging wagen. Heb je een complexere boekhouding? Dan bespaar je waarschijnlijk een hoop tijd door dit uit te besteden. Hoe het ook wendt of keert, je moet de administratie bijhouden voor jouw bedrijf. Niet alleen is dit handig voor jezelf, maar het is ook gewoon wettelijk verplicht.
Zin om te beginnen?
Heb je nog steeds zin om te starten als zzp’er? Top! zzp’er zijn is namelijk een heel bijzonder iets. Naast alle risico’s en onzekerheden, zitten er ook een hoop leuke kanten aan zzp’er worden. Zo bepaal je vaak je eigen uren, je eigen werkwijze en krijg je er een goed gevoel van verantwoordelijkheid van. Heb je nog vragen over het werken als zzp? Mijn online start helpt je graag. Voor nu wensen we je in ieder geval veel succes!
0 reacties