De meest voorkomende zzp verzekeringen
Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp
Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB, ofwel aansprakelijkheid voor bedrijven).
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral voor zzp’ers die een adviserend beroep hebben. Hierbij kun je denken aan beroepen zoals advocaat, marketingadviseur, architect of accountant. Wanneer je als adviseur een fout maakt die leidt tot directe vermogensschade bij jouw klant, dan kan dit jou ook flink veel geld gaan kosten. Door je te verzekeren kun je jezelf dus een hoop ellende besparen.
Voor beroepen zoals bouwvakker, elektriciën, techneut, schilder of andere beroepen waarbij je bezig bent met eigendommen van anderen is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een mogelijkheid. Hierbij ben je dan verzekerd als je per ongeluk iets kapot maakt of schade toebrengt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is ook een optie voor contactberoepen, zoals fysiotherapeut, masseur, tandarts en schoonheidsspecialist. Als je schade toebrengt aan personen dan dekt deze verzekering deze schade ook.
Tip: werk je in de bouw? Dan is een Construction Allrisk-verzekering (CAR) een optie. Deze verzekering vergoed schade die is ontstaan tijdens de bouw of verbouwing en tijdens de onderhoudsperiode daarna. Hierbij kun je bedenken aan situaties zoals brand, storm of een constructiefout. Daarnaast vergoedt CAR ook de schade van diefstal van gereedschappen als deze in een afgesloten container zaten.
Rechtsbijstand (RVB)
Je wilt er liever niet bij stilstaan, maar het kan voorkomen dat je in een zakelijk conflict raakt waarbij je juridische hulp nodig zult hebben. Dan is het natuurlijk fijn als je hiervoor verzekerd bent. Een privé rechtsbijstandsverzekering is namelijk niet te gebruiken voor zakelijke conflicten. Veel rechtsbijstandverzekeringen zijn ook inclusief juridisch advies en een incassoservice. Daarnaast vallen conflicten met leveranciers en afnemers ook onder de verzekering.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Wanneer je in loondienst bent sta je er eigenlijk niet bij stil dat je verzekerd bent voor ziekte. Als je dan een paar dagen of langer ziek bent wordt je loon namelijk gewoon doorbetaald. Als je zzp’er bent dan heb je deze luxe niet, tenzij je je verzekert. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je een terugval in inkomen op kunt vangen als je een langere tijd ziek bent. Bij werkloosheid dekt een AOV ook de kosten tot op een zekere hoogte (dit verschilt per situatie).
Extra zzp verzekeringen
Inventarisverzekering
Sommige verzekeraars zijn het erover eens dat jouw zakelijke inventaris niet hetzelfde is als jouw privé-inboedel. Daarom is het verstandig om hierover informatie op te vragen bij jouw particuliere inboedelverzekeraar. Deze kan je vertellen of jouw zakelijke inventaris ook verzekerd is of dat je beter een aparte inventarisverzekering kunt afsluiten. Met deze verzekering is jouw zakelijke inventaris gedekt voor diefstal en schade door onder andere brand, water of weersinvloeden. Heb je een bedrijfspand gekocht of gehuurd? Dan heb je sowieso een zakelijke inventarisverzekering nodig.
Een ander goed punt om te benoemen is dat draagbare elektronische apparatuur zoals smartphones en laptops vaak niet verzekerd zijn voor schade buiten het bedrijfspand. Dus als je deze buiten het bedrijfspand laat vallen of schade veroorzaakt aan de apparaten dan wordt dit niet gedekt door de inboedel- of inventarisverzekering. Hiervoor sluit je een elektronische hulpmiddelenverzekering af, welke je bij de meeste verzekeraars als aanvulling op de inventarisverzekering kunt afsluiten.
Voorraadverzekering
Als je een onderneming hebt waarbij je een voorraad hebt in jouw huis of garage, dan wordt dit meestal niet gedekt door de particuliere inboedelverzekering. Hiervoor heb je een zakelijke voorraadverzekering nodig. Net als bij een inventarisverzekering heb je deze sowieso nodig als je een bedrijfspand of ruimte huurt voor jouw voorraad.
Zakelijke autoverzekering
Net als bij een privéauto is het bij een bedrijfsauto of bedrijfsbusje ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Een zakelijke autoverzekering is alleen nodig als het voertuig op naam van het bedrijf staat. Staat het op jouw eigen naam dan mag je hem ook verzekeren als particulier. Wel geldt hierbij vaak een limiet aan de zakelijke kilometers die je dan mag rijden. Als je meer kilometers maakt dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Ook als je een auto least moet je in sommige gevallen een verzekering afsluiten.
Bedrijfsstagnatieverzekering
Wanneer jouw bedrijf tijdelijk stil ligt, bijvoorbeeld door diefstal, waterschade of brand, dan mis je omzet. Dit kun je opvangen door het afsluiten van een bedrijfsstagnatieverzekering. Deze dekt de weggevallen omzet in situaties waar er schade is ontstaan door inbraak, een aanrijding, brand, storm, water of milieuomstandigheden.
Cyberverzekering
Inmiddels zijn de meeste mensen wel gewend aan dit digitale tijdperk. Jammer genoeg betekent de toename van digitalisering ook meer kansen voor cybercriminaliteit. Cybercriminelen kunnen jouw website hacken en daarmee jouw reputatie schaden. Ook kan een systeemuitval de werkzaamheden van jouw bedrijf verstoren. Deze schade kun je opvangen met een cyberverzekering. Veel cyberverzekeringen bieden dekking voor onder andere datalekken, ransomware en cybercrime. Ook hebben veel verzekeringsmaatschappijen cyber support beschikbaar.
Calamiteitenverzekering
Soms is het goed om voorbereid te zijn op het ergste. Een calamiteitenverzekering dekt de schade van de gevolgen van ernstige ziekte, invaliditeit na ongeval en overlijden. Het zijn dingen waar je liever niet aan denkt, maar waar je dus wel voor verzekerd kunt worden. Zo dek je bijvoorbeeld inkomensverlies als je ernstig ziek of invalide wordt.
Een calamiteitenverzekering is wel anders dan een AOV. Bij een AOV wordt alleen jouw inkomen beschermd. De calamiteitenverzekering is een verzekering waar je aanspraak op kunt doen als jou iets ernstigs overkomt. De verzekering keert dan een vaste som geld uit welke niet afhankelijk is van jouw inkomen.
Wel of niet verzekeren?
Misschien vraag je je nu af of je wel of niet voor al deze dingen moet verzekeren. In veel gevallen voldoen de basisverzekeringen. Echter is geen enkele situatie hetzelfde, dus het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten welke risico’s jouw beroep heeft. Het is overigens niet verplicht om je te verzekeren en deze keuze staat je dan ook helemaal vrij.
Wil je advies over welke zzp verzekeringen er bij jou passen of heb je nog wat vragen? Wij staan altijd voor je klaar!
0 reacties