Wanneer heb ik een KVK-nummer nodig?
Alle bedrijven en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit doe je uiterlijk een week nadat je met je bedrijf bent gestart. Deze inschrijving levert je vervolgens automatisch een uniek 8-cijferig KVK-nummer op, zonder dat je daar zelf extra stappen voor hoeft te zetten.
Let op: controleer eerst bij de KVK of jij volgens hen wel ondernemer bent. Als dit niet het geval is, heb je geen KVK-nummer nodig en hoef je je dus ook niet in te schrijven. In principe moet je je inschrijven wanneer je buiten je familie- en vriendenkring diensten of producten aanbiedt tegen een meer dan symbolische vergoeding.
Wat is een KVK-nummer en wat kan ik ermee?
Het is wettelijk verplicht om je KVK-nummer in bepaalde communicatiemiddelen te vermelden, waaronder je website, offertes en je facturen. Hierdoor is het voor andere partijen snel duidelijk dat je een serieus bedrijf hebt dat zij eventueel via het Handelsregister kunnen controleren. Probeer er zelf ook op te letten dat je bij nieuwe zakelijke partijen waar je een samenwerking mee overweegt altijd controleert of dit nummer ergens vermeld staat.
Ook heb je je KVK-nummer nodig voor sommige zakelijke transacties. Bij onder andere het afsluiten van zakelijke verzekeringen, het openen van een zakelijke rekening of het leasen van een bedrijfsauto is het belangrijk dat jij kunt aantonen dat je een bedrijf bezit. De aanbieders van dit soort zakelijke diensten of producten bieden doorgaans namelijk andere mogelijkheden aan reguliere consumenten. Het KVK-nummer maakt hierin het onderscheid.
Let op: Je KVK-nummer is niet hetzelfde als je btw-nummer of btw-id. Het volstaat dus niet om slechts één van deze nummers op je website of facturen te vermelden.
Hoe vraag ik een KVK-nummer aan?
Een KVK-nummer vraag je automatisch aan wanneer je je inschrijft in het Handelsregister. Zodra je je bedrijfsnaam en rechtsvorm hebt gekozen, kun je in de beveiligde online omgeving van de KVK enkele formulieren invullen. Deze formulieren dienen als voorbereiding van je afspraak op een fysiek kantoor van de KVK.
In de vragenlijst wordt onder andere naar jouw geschatte toekomstige inkomen gevraagd. Wellicht weet je dit nog niet geheel. Maak in dat geval een grove inschatting, het heeft geen consequenties als je je inkomsten verkeerd inschat. Dit is puur ter indicatie. Mocht je hier echter twijfels over hebben, dan kun je het hier ook tijdens de afspraak over hebben. Over het algemeen is het verstandig om als voorbereiding op je afspraak al je vragen op papier te zetten.
Op de dag van de afspraak bij de KVK neem je een geldig legitimatiebewijs en je pinpas mee. Tijdens de afspraak, die ongeveer een half uur duurt, neemt een medewerker de formulieren met je door en kun je je vragen stellen. Vervolgens betaal je €50,- (per pin) en wordt je inschrijving definitief gemaakt. Je ontvangt hierbij gelijk je KVK-nummer.
Hulp nodig of gewoon even sparren?
Inmiddels is het je waarschijnlijk wel duidelijk hoe je een KVK-nummer aan kunt vragen. Heb je hier toch vragen over of wil je sparren over een ander aspect van het starten van een onderneming? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.
0 reacties