Wat wil je gaan doen?
Er zijn verschillende manieren om internationaal te ondernemen. Je kunt namelijk ervoor kiezen om goederen te importeren of te exporteren, of om je te vestigen in het buitenland. Waar je ook voor kiest, je moet ervoor zorgen dat je alle regels nakomt. Zo moet je bij importeren voldoen aan bepaalde producteisen, moet je je aan de regels van transport houden en krijg je te maken met de douane. Bij exporteren moet je je houden aan de regels van het land waar je naar exporteert, bijvoorbeeld de regels over de kwaliteit van goederen en de samenstelling ervan. Wanneer je een bedrijf in het buitenland start moet je je daar inschrijven en voldoen aan de regels die dat land heeft voor ondernemers. Om verrassingen en boetes te voorkomen moet je dus goed je research doen voordat je internationaal gaat zakendoen.
Met wie doe je zaken?
Je wilt er natuurlijk gewoon vanuit gaan dat jouw zakenpartner betrouwbaar is, maar voordat je een deal sluit is het toch verstandig om dit te checken. Want misschien is hij of zij wel helemaal niet bevoegd om een deal te sluiten, of misschien bestaat het hele bedrijf gewoon niet. Je kunt in het buitenlands register controleren of het bedrijf bestaat en wie er bevoegd is. Ook is het verstandig om het bedrijfsadres op te zoeken op Google Maps. Want stel, je wilt een deal sluiten met een fabrikant en het bedrijfsadres is van een woonhuis, dan klopt er iets niet. Door onderzoek te doen naar het bedrijf en je gezonde verstand te gebruiken kom je niet voor nare verrassingen te staan.
Taal en cultuur
Je wilt een goede band opbouwen met jouw zakenpartner, maar verschillen in cultuur en taal kunnen voor miscommunicatie zorgen en dat kan het vertrouwen schaden. Je hoeft niet perse de taal van jouw zakenpartner te leren, maar zorg er wel voor dat je Engelse kennis up-to-date is. Spreek jij of spreekt jouw zakenpartner gebrekkig Engels? Overweeg dan een tolk in te schakelen. Overschat je Engelse kennis ook niet, want net als bij elke taal moet je tussen de regels door kunnen lezen. Miscommunicatie kan al snel roet in het eten gooien. Laat daarom ook gemaakte afspraken op papier zetten en controleer deze, eventueel met een native speaker.
Heb je niet de kans om jouw zakenpartner te ontmoeten? Zorg dan voor een goede bereikbaarheid tussen jullie beide. Natuurlijk kan dit via e-mail, maar je kunt ook gebruik maken van apps en programma’s zoals Skype, Zoom, WhatsApp en iMessenger. De voorkeuren voor apps verschillen per land, dus maak ook vooral gebruik van apps die in het land van de zakenpartner populair zijn. Zo is bijvoorbeeld WeChat een veelgebruikte app in China, die ook nog eens een uitstekende vertaalfunctie heeft.
Verdiep je ook in de cultuur van de ander. Zo is het bijvoorbeeld in China ongepast om over zaken te praten tijdens een maaltijd waar je zakenpartner je voor uitgenodigd heeft. Maar in Zuid-Afrika bespreken mensen juist graag zaken tijdens een maaltijd. Zo is elk land anders en is het dus verstandig om per land ook de (ongeschreven) regels van het zakendoen te onderzoeken.
Betalingen en belastingen
Internationaal zakendoen betekent internationaal omgaan met geld. Bij internationale handel moet je dan ook rekening houden met de verschillen in valuta en belastingregels.Vooral bij valuta’s waar er een groot verschil zit in waarde, bijvoorbeeld de Japanse Yen, moet je goed nadenken over de prijzen van jouw producten die je exporteert, of de kosten van de producten die je importeert. Ook als je een bedrijf opzet in het buitenland moet je rekening houden met de waarde van de munteenheid die in dat land wordt gebruikt. Neem je bijvoorbeeld personeel in dienst in dat land? Dan kun je niet vanuit de Euro rekenen maar moet je kijken daar de minimumlonen in dat land ten opzichte van de kosten van levensonderhoud.
Een andere uitdaging is de manier van betalen in het buitenland. Je kunt natuurlijk betalingen doen via bankoverschrift, maar niet elke buitenlandse zakenpartner vindt dat handig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor PayPal, maar je kunt ook informeren bij andere landen voor de mogelijkheid om daar een rekening te openen. Zo wordt in China bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van AliPay en is het misschien verstandig om een Chinese bankrekening te openen. Let er ook op dat je facturen die je ontvangt goed naleest. Als deze in een andere taal zijn, laat ze dan ook lezen door iemand die de taal spreekt om misverstanden en fraude te voorkomen.
Zakendoen in het buitenland brengt ook een uitgebreidere belastingaangifte met zich mee. Er zijn verschillende regels rondom buitenlandse btw, maar deze verschillen vaak per land. Zorg dus ook dat je je hier goed in verdiept om boetes te voorkomen.
Wie is er aansprakelijk?
Internationaal zakendoen vergt een hoop voorbereiding en heldere afspraken. Want stel, de goederen die je importeert raken onderweg beschadigd, wie is er dan aansprakelijk? Door goede afspraken te maken met jouw zakenpartner voorkom je dat jullie voor verrassingen komen te staan. Je wilt namelijk het contact met je zakenpartner zo goed mogelijk onderhouden en daarmee conflicten voorkomen. Maak daarom afspraken over kwaliteitseisen, producteisen, levering, betaling, belasting en andere zaken die relevant zijn voor jullie samenwerking.
Hulp nodig?
Wil je internationaal zakendoen maar kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!
0 reacties